Bolivya Hakkında

Orta Güney Amerika’da denize kıyısı olmayan bir ülke olan Bolivya, Brezilya, Paraguay, Arjantin, Şili ve Peru ile komşudur. Bolivyalıların çoğu, And Dağları’ndaki yüksek platolarda yaşıyor.

Ovalar kuzeydoğudaki yoğun Amazon ormanı ile güneydoğudaki yarı kurak otlaklar arasında değişir. Bolivya mineral bakımından zengindir ve satışlar (çoğunlukla çinko, kalay, gümüş ve altın) ihracat gelirinin yarısını oluşturmaktadır. Doğalgaz ve kereste ile küçük miktarlarda kahve de ihraç edilmektedir. Geçimlik tarım baskındır, ancak şeker, soya fasulyesi ve gayri resmi olarak koka ihraç edilmektedir.

Kaçak mal ticareti göz önüne alındığında somut istatistiklere ulaşmak zordur. Beş ülkeyi çevreleyen Bolivya’nın geçirgen sınırlarını denetlemek neredeyse imkansız ve kahve Peru’nun güneyine ve kuzey Arjantin’in kuzeyine kolayca akıyor.

Sadece Arabica

Koka üretimini ve yasadışı türevlerinin üretimini kontrol etme çabasıyla kahve, alternatif bir geliştirme programı olarak tanıtıldı. Başlangıçta, ilk kahve ağaçları mülk işaretleri olarak veya yolları sıralamak için kullanıldı, ancak 1950’lerde kahve, yalnızca yerel talebi karşılamakla kalmayıp aynı zamanda ihracat için de yeterince kazançlı hale geldi. 

O zamandan beri kahve üretimi uluslararası pazardaki fiyat hareketlerine bağlı olarak arttı ve azaldı. Üretimdeki son telaş Brezilya’daki ’94 donundan sonra geldi. 

Üretimin% 95’i, çok az gübre ve böcek ilacı kullanan veya hiç kullanmayan küçük çiftliklerden geliyor. Bu küçük üretici ailelerin ortalama 10 hektarlık bir arazisi vardır ve bunun % 10 ila 20’si kahveye ayrılmıştır.
Hepsi Arabica, çoğunlukla Typica ve Criolla çeşididir. 

Bolivya kahvesinin % 90’ından fazlası, elverişli bir iklime ve 500 ile 1.600 metre arasında değişen rakımlara sahip, ülkenin batısında yer alan La Paz bölgesinde tropikal bir bölge olan Yungas bölgesinde üretiliyor. Diğer kahve yetiştirme alanları, toplam üretimin yaklaşık% 6’sını oluşturan Cochabamba, Santa Cruz ve Tarija departmanlarıdır.

Bu alanın yaklaşık% 35’i aynı zamanda koka yetiştirmeye adanmıştır ve burada UNDCP (Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Programı) uluslararası çeşitlendirme programlarını koordine etmektedir. Özel sektörle birlikte, kahveyi bu bölgedeki en önemli alternatif nakit mahsulü yapmayı başardılar.

Çiçeklenme Dönemi

Main: Ağustos’tan Eylül’e kadar

Hasat Dönemi

Main: Nisan’dan Haziran’a kadar

Nakliye Süresi

Main: Temmuz’dan Aralık’a kadar

Bolivya karayla çevrili ancak komşu ülkelerle ücretsiz liman ayrıcalıklarına sahip.
Peru’daki Juliaca’ya demiryolu ile bağlanan Şili’deki Arica ve Antofagasta’da durum böyledir. Arjantin ve Şili’ye sevkiyatlar demiryolu ile yapılmaktadır. 

Hedef Ülkeler

  1. Almanya
  2. Hollanda
  3. İspanya, Şili

Bolivya kahvesinin ana pazarı Avrupa’dır. En büyük alıcı Almanya’dır, onu Hollanda ve İspanya izlemektedir. Bir diğer önemli pazar ise Amerika Birleşik Devletleri. Şili, İsrail, Japonya ve Suudi Arabistan’a başka ihracatlar da yapıldı.

Kusurlara Göre

Bolivya, Kolombiya Modeline dayalı bir kusur sayımı benimsemiştir.
İki sınıflandırma vardır: Bolivia Primera Arabica ve Bolivia Extra Arabica.

Uygulamada, Kolombiya’da olduğu gibi genellikle Excelso ve Supremo olarak satılırlar.

Bilmek Güzel

Üretimin% 85’i, kahvelerini kendi yaş değirmenlerinde (yararlanıcıları) işleyen küçük çiftliklerden geliyor. Uzmanlık eksikliği bu kahvelerin bazen fazla mayalanmasına neden olur.

Toplama

Elle toplama

Yıkama

% 80 yıkandı

Fermantasyon

Hayır

Kurutma

Güneşte veya kurutucularda

Sıralama

Makine temizleme, elektronik sıralama, elle toplama

Üretimin% 85’i, kahvelerini kendi yaş değirmenlerinde (yararlanıcıları) işleyen küçük çiftliklerden geliyor. Uzmanlık eksikliği bu kahvelerin bazen fazla mayalanmasına neden olur.

Biraz Detay

Çiftçiler kendi tesislerinde kahveyi döküyor, ardından ihracatçılarla ilgilenen merkezi kooperatiflere veya aracılara teslim ediyor. Topografya ve iklim, 120 km uzaklıktaki La Paz’a tüyleri diken diken eden dağlık yollardan ulaşımı zor ve maliyetli hale getiriyor. UNDCP (Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Programı) projelerinden ikisi, sürekli ulaşım ve pazar erişimini garanti altına almak için kahve üretim tesislerini ana yola bağlayan yolların inşasına odaklanmıştır. Daha fazla iyileştirme yolda.

ANDEC, Ulusal kahve ihracatçıları birliği, Bolivya kahvesini yabancı ülkelerde ortaklaşa tanıtmak için kuruldu. Ana amacı, kahvenin fiziksel özelliklerini ve genel kalitesini garanti ederken, istikrarlı bir üretim hattını sürdürmektir. Aynı zamanda homojen kahvenin oluşturulmasına yardımcı olmak için sertifikasyon standartları ve ihracatçıların uyması gereken bir ihracat standardı oluşturmaya da dahil olmuştur. ANDEC, tahmini 12’si faal olan 40 kayıtlı Bolivyalı ihracatçıdan oluşmaktadır. ANDEC ayrıca bazı araştırma ve geliştirmelerde aktif olmuştur. 1990’dan beri, uzman kalite kontrol için bir laboratuvar faaliyettedir. Kahve yetiştirme alanlarında geniş çapta seyahat eden, çiftçilere tavsiyelerde bulunan ve onları teşvik eden uzman tarım bilimciler istihdam edilmektedir. 

1970’lerde bazı ihracatçıların vicdansız ticaret anlaşmaları Bolivya kahvesinin yüksek riskli kabul edilmesine ve uluslararası pazarda cezalandırılmasına yol açtı. Ancak itibar yıllar geçtikçe arttı.

Bolivya’da adil ticaret ve sertifikalı kahveler büyük önem kazandı. Bu yeni üretim yolları olmasaydı, yerel kahve zinciri ciddi bir krizle karşı karşıya kalırdı.

ICO Üyesi, Yıkanmamış Arabica Grubu.
ANDEC: Bolivya İhracatçılar birliği