Kenya Hakkında

Kenya, Hint Okyanusu boyunca Doğu Afrika’da. Kıyı ovalarının ötesinde, arazi volkanik dağlarla kesilen platolara yükselir. Rift Vadisi, Nairobi’nin kuzeybatısında Turkana Gölü’ne kadar uzanır. Çoğu insan merkezi Kenya’da yaşıyor.

Coğrafi koşılları kıyılarda tropikal, kuzeyde yarı çöl ve güneyde savandır. Başta çay ve kahve olmak üzere tarım ürünleri ihracat gelirlerinin yarısını sağlıyor. Hafif sanayi önemlidir. Turizm, döviz kazandıran başlıca ülkedir; karayla çevrili komşular için petrolün rafine edilmesi ve yeniden ihracatı diğerleridir.

Sadece Arabica

Üretimin büyük bir kısmı Arabica yıkanmakta ve yaklaşık% 10’u yıkanmadan ve kuru olarak işlenmektedir.

Kenyalı tarihçiler, kahvenin ticari anlamda ilk olarak Avrupalı ​​misyonerlerin çabalarıyla geçen yüzyılın sonlarına doğru (1893) yetiştirildiği konusunda hemfikirdirler. Kahve, ICO tarafından Kolombiya ve Tanzanya ile birlikte “Kolombiyalı Hafif Arabica” lardan biri olarak gruplandırılan ekstra yumuşak Arabica türündedir. 

50 yıl önce küçük ölçekli bir kahve üretiminin başlamasından bu yana, kahve yetiştirme alanı giderek genişledi. 1994-95 kahve sezonunda, yaklaşık 1.300 kahve tarlası vardı ve toplamda yaklaşık 120.000 hektarlık 600.000 küçük ölçekli yetiştiriciye kıyasla 38.000 hektar. Küçük ölçekli çiftliklerin ortalama kahve verimi, tarlalardaki ortalama 1.064 kg / ha verime kıyasla hektar başına 534 kg temiz kahve. 

1950’ye kadar Kenya kahvesi, makineleşmeye ve sulamaya uygun arazide Avrupalı ​​yerleşimci çiftçiler tarafından büyük arazilerde (tarlalarda) yetiştiriliyordu. 1952’den sonra Kenyalı Afrikalıların, insan emeği ve doğal yağışla sınırlı olan tepelik ve dalgalı arazilerdeki küçük çiftliklerde kahve yetiştirmelerine seçici olarak izin verildi. Kahveyi ıslatma gerekliliği, bunu yapmak için gerekli yatırımlar ve ekipman ve bu çiftliklerin görece küçük olması nedeniyle, sonunda işleme yatırımlarını, bakımını ve kullanımını paylaşmak için kooperatif toplumların himayesinde örgütlendiler.

Bugün, Kenya kahve ihracatının büyük bir kısmından (% 65) kooperatif sektörü tarafından gerçekleştirilir.

Yıllar geçtikçe, Kenya kahve endüstrisinin yüksek kaliteli bir ürünü işleme ve pazarlamaya olan bağlılığı, onlara dünya kahve pazarında “Premium” fiyatlar kazandırdı. 

Ruiri 11

Kenyalı araştırma vakfı, bu yeni daha ucuz, daha dayanıklı Arabica çeşidini pazarlamaya çalıştı, ancak şimdiye kadar elde edilen sonuçlar cesaret verici olmadı. Toplam üretimin yaklaşık% 5’ini oluşturan “Ruiri 11”, düşük maliyetli bir kalitedir ve temel olarak kahve meyvesi hastalığına ve yaprak pasına karşı direnci nedeniyle üretim maliyetlerini % 30 oranında azaltır. Bu sınıf aynı zamanda çiftçilerin hektar başına daha fazla kahve ağacı dikmesini sağlar. Ancak ABD ve Japonya gibi Kenyalı kahve alıcıları, kalitesinin AA ve AB gibi geleneksel Arabica sınıflarının altında olduğunu ve istenmeyen aroma ve tat özellikleri içerdiğini söylüyor. Bu kahveyi çevreleyen ana sorun, Kenya gibi Afrikalı üreticiler için birinci sınıf kaliteye ilişkin itibar konusunda daha az endişelenmenin ve bunun yerine daha ucuza gitmenin daha iyi bir ekonomik mantıklı olup olmayacağıdır.

Bilmek Güzel

Seksenlerin ortalarında 2 milyon torba zirveye ulaştıktan sonra üretim çok düştü. Ülkenin üretimi iklim istikrarsızlığından zarar gördü.

Ekran Boyutuna Göre

Yıkanmış

PB    

Peaberries

AA

Ekranlar: 17 ve 18 = 7,2 mm

AB

Ekranlar: 15 ve 16 = 6,6 mm

C

Ekranlar: 14 ve 15

E

Fil

Çekirdekler işleme sırasında ayrıldığında ufalanır ve “Kulaklar” olarak adlandırılır. Bu kategori aynı zamanda büyük “Peaberries” içerir.

TT

AA ve AB’den hava akımı ile ayrılmış hafif çekirdekler

T

TT’den daha küçük, birçok parça. C’den hava akımı ile ayrılmış hafif çekirdekler

UG

Notlandırılmamış: her resmi not için belirli kriterlere uymayanlar.

Doğal

M’buni

Kuru yöntemle işlenmiş bozulmuş fasulye (rüzgârla kırılan dallar veya kirazların ağırlığı)

MH

M’buni Heavy = büyük fasulye

ML

M’buni Light = küçük fasulye

İhraç edilebilir.

Tasnif edildiği gibi: makinede temizlenmiş, elektronik tasnif edilmiş, bir veya iki kez elle toplanmış.

Kapat

Cupprofile

Geleneksel açıklamalar

Fincan kalitesine bağlı olarak 10 sınıf Kenya kahvesi vardır; 1 en iyi ve 10 en fakirdir.

Çeşitli açıklamalar şunları içerir: İyi, İyi, Orta – İyi, Orta – Orta Kalite (SSS), Orta, Kötü – Orta ve son olarak Kötü.

Bu sınıflar ve açıklamalar geçerliliğini yitiriyor. SSS, hala yaygın olarak kullanılan tek sorudur.

Mevcut açıklamalar

Ana mahsul kahvesi, sineklik kahveden çok daha kaliteli olarak kabul edilir. Günümüzde satıcılar bu ayrımı açıklamaya eklemektedir.

Bazı SSS gönderilerinin kalitesinin olmaması nedeniyle, göndericiler daha iyi SSS’leri için FAQ PLUS terimini kullanmaya başladı

İşleme

Toplama (1)

sadece olgun kirazlar toplanır; 7 toplama var

Yıkama (2)

ıslak işlem

Fermantasyon (3)

36-72 saat arası kuru fermantasyon

Kurutma (4)

güneşte kurutma (yükseltilmiş masalarda)

Sıralama (5)

mekanik, elle ve elektronik

(1) Toplama hakkında

Hasat tamamen elle yapılır. Tek tek kırmızı olgun kirazlar, kooperatif üyeleri tarafından büyük bir kampanya sırasında genellikle haftada 5 gün toplanır. Daha büyük sitelerde bu haftada 6 veya 7 kez yapılabilir. Sözde “sinek toplama” (ikincil hasat) döneminde, mahsuller yalnızca haftada bir toplanır.

 

(2) Yıkama hakkında

Küçük yetiştiricilerin kooperatifleri kendi işleme tesislerini işletiyorlar ki bu, orta ölçekli ve tüm büyük plantasyonların çoğu için eşit derecede geçerlidir. Kabuk alma ve diğer tüm işlemler üç fabrikada gerçekleştirilmektedir. 

 

Yıkanmış Yöntem: İşleme tesisine verilen taze kirazlar önce su yardımı ile yerçekimi ile ayrıştırılır. Bu, kahve, kağıt hamuru yapma makinesinin besleme cihazına konveyör bantlarına konulmadan önce taşların, çubukların ve diğer bazı yabancı maddelerin çoğunu çıkarır ve ayırır. Çoğu işleme tesisi Diskli öğütücü kullanır. Öğütücü, posayı çekirdeklerden ayırır ve ardından “Aagard-ön sınıflayıcısı” çok hafif olan tüm malzemeleri ortadan kaldırır.

(3) Fermantasyon Hakkında:

Yıkandıktan sonra kahve, kuru fermantasyonun gerçekleştiği susuz beton tanklara konur. Bu beton tanklar, kahveyi güneş ışığından ve yağmurdan korumak için çatı ile donatılmıştır. Kahve günde üç kez karıştırılır ve her sabah fermantasyon işlemi tamamlanana kadar yıkanır. Bu işlemin süresi, olgunluk derecesine ve hava sıcaklığına (olgun + ılık = en hızlı fermantasyon) bağlıdır ve 36 ila 72 saat arasında değişecektir. Fermantasyon süresi, geri dönüştürülmüş su kullanılarak veya pektik enzimler eklenerek (16-20 saat)% 50 azaltılabilir. 

Fermantasyon işlemi tamamlandığında, kahve tanklardan yıkanır ve özel bir yıkama kanalına konur. Bu kanal, su akımı yardımıyla kahveyi yoğunluğa göre ayırmak için tasarlanmış üç bölümlü bir kaskaddan oluşur. Daha ağır ve daha iyi kahve çekirdekleri birinci ve en yüksek bölümde, hazırlık ve 2. yıkama için ürün ikinci bölümde ve son olarak üçüncü ve en alt bölümde atık madde tutulur. İlk bölümde tutulan iyi kahve daha sonra kurutulduğu yere iletilir.

Su, doğal su yollarından (nehirler veya dereler), kuyulardan veya özellikle rezervuarlardan alınır. Su, sonunda filtrelenip atılmadan önce birkaç kez geri dönüştürülür. Son yıkamada sadece taze ve temiz su kullanılır.

(4) Kurutma Hakkında

Yıkandıktan hemen sonra kahve ince bir tabaka halinde serilir ve ön kurutma için ince bir tel örgü ile örtülür. Bu işlem sırasında hatalı veya böceklerden zarar görmüş fasulyeleri ortadan kaldırmak için elle toplama yapılır. Kahve daha sonra güçlü kendirle kaplı tel kademelere taşınır ve yaklaşık 2 hafta boyunca güneşte kurumaya bırakılır.

Yine bu kurutma işlemi sırasında, kahve sürekli hareket ettirilirken elle toplama devam eder. Aşırı yüksek sıcaklıklar veya yağmur durumunda, sahneler bir baraka veya çatı altında yuvarlanır veya havanın aşağıdan içeri girmesini sağlayacak şekilde çarşaf veya plastikle kaplanır. Kalan nem% 10-11’e ulaşana kadar kahve kurutulur.

Kalite nedenlerinden dolayı doğal kurutma tercih edilir (toplam üretimin yaklaşık% 70’i). Yapay kurutma durumlarında, bazıları yerel olarak üretilmiş olağan cihazlar özel bir tercih olmaksızın kullanılır.

(5) Sıralama hakkında

Üreticiler,% 10,5’ten fazla nem kalmayan kuru parşömen kahvelerini işleme için kabuk değirmenine teslim ederler. Burada kahve silolarda depolanmadan önce temizlenir, elenir ve tartılır. Kahve daha sonra parşömen kabuğu kırılarak kabuğu soyulur ve nihayet boyut ve yoğunluğuna göre derecelendirilmeden önce parlatılır.

Yoğunluğa göre sıralama, katadorlar veya hava ayırıcılar kullanılarak ve çekirdek boyutuna göre titreşimli elekler kullanılarak yapılır. Son olarak kahve bir elektronik renk ayırıcıdan geçirilir ve ardından pnömatik olarak bir tartma ve torbalama istasyonuna taşınır. Her üreticinin kahvesi, satılıncaya kadar ayrı ayrı işlenir ve saklanır.

İhracatçılar Hakkında

On yıllar boyunca tüm Kenya kahveleri, Nairobi Kahve Borsasında Kenya Kahve Kurulu’nun gözetiminde merkezi müzayedeler yoluyla satıldı. Bu yıl boyunca pratik olarak her Salı sabahı yapıldı ve ihale sadece lisanslı özel ihracatçılar tarafından yapıldı. İhracatçılara, gerçek açık artırmadan 10 gün önce küçük numuneler verildi ve bunlar da yurtdışındaki müşterilerle bağlantı kurdu. Açık artırma tarihinde en yüksek teklifi veren kahveyi satın aldı. Başarılı alıcılara kahveyi ödemeleri için bankacı poliçesi ile yedi gün verildi. Kenya kahve yılı 1 Ekim’de başlar ve 30 Eylül’de biter. Kenya Kahve Kurulu aslında çiftçilerden kahve satın almadığından, açık artırmalardan elde edilen tüm gelir çiftçiye daha az pazarlama ve işleme maliyeti iade edildi. Kenyalı çiftçilere sadece teslim edilen kahve miktarı için ödeme yapılmadı,

Kenyalı kahve çiftçileri, 1990’ların ortalarından beri, aynı zamanda doğrudan ödeme olarak da adlandırılan ve açık artırmalarda satılan mahsullerin açık artırma gelirlerini çiftçilerin eline daha hızlı veren bir program olan “havuz dışı” olmayı seçebildiler. . Geçmişte, bu haftalık müzayedelerden elde edilen gelirlerin tamamı kahve yılı için bir havuza yerleştirilirdi. “Havuzda” çiftçilere tüm kahve yılı boyunca tahmini olarak üç ila dört taksit halinde ödeme yapıldı. Teslim edilen mahsul için nihai ödeme, kahve yılının sonunda, hatta daha sonra, açık artırmalardan gelen makbuzlara, daha az pazarlama maliyetine ve ara ödemelere dayanıyordu. “Havuz Dışı” çiftçilere ise kahve satıldıktan hemen sonra ödeme yapıldı.

1 Ağustos 2002’den bu yana, Kenya Kahve Kurulu artık alt sektörü düzenlemeye odaklanmak için açık artırmalara katılmıyor. Nairobi Kahve Borsası’ndaki (NCE) açık artırmaya şu anda üç lisanslı pazarlama acentesi başkanlık ediyor: Millers Socfinaf, Kenya Planters ‘Co-operative Union (KPCU) ve Thika Coffee Mills (TCM). Bir diğer önemli değişiklik, bayilere ve ihracatçılara pazarlama acentelerine doğrudan ve derhal ödeme yapma talimatıydı. Temsilcilerin karşılığında çiftçilere yedi gün içinde ödeme yapmaları ve yasal kesintileri gecikmeden ilgili kurumlara iletmeleri gerekir. 

Kenyalı Kahve Kurulu, Kenyalı kahvenin tanıtımı ve pazarlanmasının yanı sıra işleme, lisanslama ve araştırma ve geliştirme alanlarında aktif olarak yer almaktadır. Ayrıca kahve ile ilgili olarak yapılan veya yapılacak Uluslararası anlaşmalara ilişkin tüm konularda Kenya hükümetinin temsilcisi olarak hareket eder ve hizmet eder. 

Kenya, Dünya Nitelikli Kahve hareketinin sözlü ve aktif bir üyesidir.

Bilmek Güzel

Kenya üretiminin büyük bir kısmı eskiden en kaliteli idi. Günümüzde giderek daha fazla “orta kalite” üretilmektedir.